15 / 20

Given the following information, calculate the remaining fuel amount after a flight of 2 hours and 24 minutes:

Trip time: 03:36
Reserve fuel: 30% of Trip fuel
Start-up & Taxi fuel: 20 kg
Block fuel: 250 kg

• A
132 kg
• B
123 kg
• C
112 kg
• D
77 kg

For this category of questions, proceed with the following manner:

1. Take-off fuel = Trip fuel + 30% Trip fuel = 130% Trip fuel or Take-off fuel = 1.3 x Trip fuel.

2. Also, Take-off fuel = Block fuel - Start-up & Taxi fuel = 250 kg - 20 kg = 230 kg.

3. Thus, we get the following equation: 1.3 x Trip fuel = 230 kg.

4. Solving for Trip fuel, we get: Trip fuel = 230 kg / 1.3 = 177 kg.

5. So, the Trip fuel flow is: Trip fuel / Trip time = 177 kg / 3.6 hr = 49.2 kg/hr.

6. After 2 hr and 24 min or 2.4 hr, the Trip fuel used will be: 49.2 kg/hr x 2.4 hr = 118 kg.

7. Therefore, the fuel remaining after 2 hr and 24 min will be: Take-off fuel - Trip fuel used = 230 kg - 118 kg = 112 kg.

Your Notes (not visible to others)

This question has appeared on the real examination, you can find the related countries below.